Céginformáció


A VEIKI-VNL Villamos Nagylaboratóriumok Kft. független, akkreditált termékvizsgáló laboratórium és terméktanúsítási iroda.

A hazánkban egyedülálló technikai képességgel rendelkező vizsgálólaboratóriumunkban végezzük a villamosenergia-rendszert alkotó készülékek és berendezések ellenőrző és minősítő vizsgálatait. Ezek a vizsgálatok szavatolják az erősáramú rendszerek megbízhatóságát, a folytonos energiaellátást, valamint a hálózat közelében élők és a rendszert üzemeltetők biztonságát.

A VEIKI-VNL Kft. 1996-ban alakult, de a laboratóriumok építése és a vizsgálati tevékenység már az 1950-es években elindult, az állami VEIKI – Villamosenergiaipari Kutatóintézet, Villamos Berendezések Főosztályaként.

Az MSZ EN ISO/IEC 17025 szabvány szerinti vizsgáló és az MSZ EN ISO/IEC 17065 szabvány szerinti terméktanúsító tevékenységünket a Nemzeti Akkreditációs Hatóság (NAH) felügyeli és rendszeresen ellenőrzi, amely hatóság együttműködik a nemzetközi EA, ILAC és IAF szervezetekkel.

Vizsgálatainkat a hazai és nemzetközi szabványok alapján végezzük, de számos áramszolgáltatói és regionális előírás szerinti vizsgálatban is van gyakorlatunk.

Cégünk a zárlati laboratóriumok nemzetközi együttműködési szervezetének, az STL - Short-circuit Testing Liasion tagja. Az STL-nek jelenleg 12 világszinten elismert vizsgáló és tanúsító intézet a tagja, akik feladata a szabványelőírások összehangolt értelmezése, a vizsgálati eredmények egységes kiértékelése és a vizsgálati eredmények egységesített megjelenítése annak érdekében, hogy a vizsgálat sikeres vagy sikertelen jellege kontinensektől, nemzetektől, laboratóriumoktól és szabványértelmezéstől függetlenül legyen.

Cégünk a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) által tanúsított Minőségirányitási (ISO 9001) és Környezetirányítási (ISO 14001) rendszert működtet.

A VEIKI-VNL Kft. a Paksi Atomerőmű, több gyártó cég minősített beszállítója, valamint számos külföldi áramszolgáltató (NTDC, ADWEA, DEWA, TNB, National Grid UK, EnBW, Statnett, Fingrid, TenneT, ENEL, TRANSCO) által elfogadott vizsgálólaboratóriu.

A laboratóriumunkban vizsgált villamosipari termékek: kis-, közép-, és nagyfeszültségű készülékek és berendezések, úgymint transzformátorok, fojtótekercsek, ellenállások, mérőváltók (áram-, és feszültségváltók), kapcsolókészülékek és kapcsolóberendezések, fémtokozott gyűjtősínek, előregyártott betonházas transzformátorállomások, olvadóbetétek, túlfeszültség-védelmi eszközök, kábelek és kábelszerelvények, távvezetéki sodronyok és sodronyszerelvények, szigetelők és szigetelőláncok, erőművi berendezések, feszültség-alatti munkavégzés eszközei, földelő-rövidrezárók, feszültség alatti tüzek oltására használt eszközök, ívvédő képességgel rendelkező védőruházat…stb.

A VEIKI-VNL Kft. 2017-ben vált a DEKRA csoport tagjává, amikor a német központú DEKRA SE a nemzetközileg elismert cégünk felvásárlásával bővítette a saját termékvizsgálati és terméktanúsítási szolgáltatásait.

Ugyan a DEKRA története 1925-ben Németországban autóipari szakértéssel indult (Deutsche Kraftfahrzeug-Überwachungs-Verein – német gépjármű felügyeleti szövetség), mára a DEKRA világszintű szolgáltatási portfóliójába tartozik a járművizsgáztatás (hazánkban nincs jelen), kárszakértés (DEKRA Expert Kft), termékvizsgálat (VEIKI-VNL Kft.), környezetvédelmi vizsgálatok (DEKRA Akademie Kft – Vizsgálólaboratórium), tanácsadás (hazánkban nincs jelen), irányítási rendszer tanúsítás (DEKRA Certification Kft), felnőttképzés (DEKRA Akademie Kft) és munkaerőközvetítés (DEKRA Arbeit Kft). Világszerte, közel 60 országban több, mint 48 600 kollégánk dolgozik valamelyik DEKRA leányvállalatnál.

A VEIKI-VNL Villamos Nagylabortóriumok Kft. a termékvizsgálat szolgáltatási üzletág egyik fontos szereplőjeként a cégcsoporton belül az alábbi leányvállalatokkal tart napi kapcsolatot:

Dekra Certification BV – Arnhem, Hollandia
ISO/IEC 17025 szerint akkreditált vizsgálólabortórium, ISO 17065 szerint akkreditált terméktanúsítási iroda és ISO/IEC 17020 szerint akkreditált megfelelősségi ellenőrző intézet. A KEMA Quality 2009-es megvásárlását követően a KEMA-KEUR minőségi védjegy kizárólagos használója a DEKRA.

Dekra Middle East FZE – Dubai, Egyesült Arab Emírség
Az ISO/IEC 17025 szabvány szerint akkreditált vizsgálólaboratórium elosztóberendezéseken, kábeleken, burkolt gyűjtősíneken és előregyártott transzformátorállomásokon végez vizsgálatokat regionális és nemzetközi szabványok, valamint egyedi vevői kérések alapján.